Kansainvälinen kalliotaidepäivä Kallioniemessä 9.10.2020
Tunnelmalliset laivaretket Astuvansalmen kalliomaalauksille:
Laivamatkat tehdään pimeällä, mutta tunnelmallisesti valaistulla yövedellä. Astuvansalmella katsotaan valotaidenäytös musiikin tahtiin, jonka jälkeen siirrytään oppaan kertomana katsomaan esihistoriallista kalliotaidetta uudessa valossa. Paluumatkalla saamme nähdä tuliveistoksia yöveden kallioilla. Matkan kruunaa hirvikeitto historiallisessa Kallioniemen huvilassa.12 matkustajaa/risteily. Matkustus tapahtuu retken visuaalisuuden vuoksi laivan ulkotiloissa joten säänmukainen pukeutuminen suositeltavaa.Laivaretken hinta 48€ (sisältää retken, ohjelman sekä keiton)
Voit nauttia myös pelkän keiton 15€ ja tunnelmoida Kallioniemessä tapahtumaa.

Lähtöajat:

Laiva 1 klo 18(täynnä) ja 19.30(täynnä)

Laiva 2 klo 18:30 ja 20.00

PIDÄTÄMME OIKEUDEN MUUTOKSIIN ESIM. SÄÄOLOSUHTEIDEN VUOKSI

Kalliotaide-retken sitovat varaukset 0407058043/Otto tai 0401968855/Irina


Kallioniemessä näytetään myös Pekka Honkakosken kuvaamaa, uutta ja erittäin mielenkiintoista materiaalia Astuvansalmen kalliomaalauksista. Videon kesto noin 20 minuuttia. materiaali on nähtävilla Kallioniemessä koko illan ajan.
uudessa dokumentaatiossa kallioseiniä valaistiin niin sanotulla rikosteknisellä valaistuksella (Etelä-Afrikkalaisen Kevin Crausen CPED menetelmän C-osan avulla), mutta luonnon valon avulla.Kuvat käsiteltiin arkeologien jo yli kymmenen vuotta käyttämällä DStretch ja uudemmalla androidDStretch ohjelmalla. Molemmat arkeologien käyttämät ohjelmat perustuvat ”decorrelation stretch” menetelmään, jonka NASA kehitti satelliittikuviensa käsittelyyn 1960-luvulla. Menetelmää on käytetty myöhemmin myös USA:n Mars vaeltajan kuvien tutkimisessa.Menetelmä perustuu matemaattiseen Karhunen-Loève muunnokseen (Principal component analysis, Hotelling transformation). Näillä keinolla on mahdollista saada esille jopa paljaalla silmällä näkymättömiä kuvia. Näitä periaatteita käytetään myös nykyaikaisissa hahmontunnistusohjelmissa.Nyt julkaistava dokumentaatio on sillä tavalla ainutlaatuinen, että Suomessa ei ole aikaisemmin yhdistetty CPED- ja DStretch menetelmiä näin laajaan dokumentaatioon.Kallioniemen huvilassa on myös nähtävillä valokuvaaja Jarmo Valton kalliotaide-valokuvia namibiasta.Mukana tapahtumaa tekemässä GeoNaCu- hanke, Visit Mikkeli, Lumio Events, SounDome, Mikkelin urheilusukeltajat r.y., Gigantti Mikkeli, tulenveistäjät Jere Nuppola ja Janne Kupiainen